Spring til indhold

Indholdet af makronæringsstoffer i mors egen mælk er ikke påvirket af barnets køn

Dansk lægmandsresume - Abstrakt fra december 2023

Af ph.d.-studerende Karina D. Honoré

 

Mors egen mælk er uden tvivl den bedste ernæring til spædbarnet i de første 4-6 mdr. Undersøgelser fra dyrestudier på f.eks. køer, har dog vist at indholdet af fedt, kulhydrat og protein, samt mængden af mælk koen producerer, varierer afhængig af om koen har født en kviekalv eller en tyrekalv.

 

Derfor har man undersøgt modermælk fra kvinder forskellige steder i verden, for at se på om der er en lignende forskel hos mennesker. I nogle af studierne finder man en forskel i modermælkens sammensætning af fedt, kulhydrat og protein afhængig af, om moderen ammer en dreng eller en pige. Det har givet spekulationer, om man skal ”designe” modermælkserstatninger, så makronæringsstofferne er tilpasset kønnet.

 

Der er dog rigtig mange forskellige faktorer, der påvirker mælkens indhold af fedt, kulhydrat og protein. Blandt andet, hvor lang tid kvinden har ammet sit barn, om det er den første mælk, inden barnet dier, der er analyseret, eller om det er det modermælk, der ud malkes før eller efter barnet har diet. Muligvis kan sammensætningen af makronæringsstoffer i modermælken også påvirkes af, om moderen udelukkende ammer sit barn, eller om hun både ammer og supplerer med modermælkserstatning.

 

Vi har også undersøgt, om der er forskel i sammensætningen af protein, fedt og kulhydrat i mælkeprøver fra kvinder i Odense børnekohorte. Vi har undersøgt 77 mælkeprøver fra mødre, der i en sms har svaret, at de udelukkende ammer, på det tidspunkt mælkeprøven er afleveret. Desuden har alle mødrene ammet deres barn i 3,5-4,5 mdr. på det tidspunkt hvor mælkeprøverne er afleveret. Der er 39 mælkeprøver fra ”drengemødre” og 38 mælkeprøver fra ”pigemødre”. Når vi sammenligner indholdet af fedt, kulhydrat og protein i mælkeprøverne, er der ikke forskel i indholdet, alt efter om moderen ammer en dreng eller en pige. Derudover har vi undersøgt, om der var forskel på sammensætningen af fedt, kulhydrat og protein afhængig af om moderen udelukkende ammer eller også supplerer amningen med modermælkserstatning. Her finder vi heller ingen forskel.

 

Vores resultater peger i retning af, at der ikke er behov for at designe en kønsspecifik modermælkserstatning, men da der ikke er så mange mælkeprøver med i vores studie, bør det testes yderligere i flere og større studier.

 

Læs abstraktet her