Udsættelse for miljøgifte og udvikling af autoimmunitet.
Ansvarlig: Professor Steffen Husby, pædiatrisk forskningsenhed, SDU.
Ph.d.-studerende C. Elise Holm-Larsen er tilknyttet projektet.
Udsættelse for PFAS og udvikling af cøliaki og stofskiftesygdom
Vi har alle været udsat for en vis mængde miljøgifte, og de kan måles i blodet.
I Odense Børnekohorte har vi bl.a. målt niveauer af miljøgifte i mødrenes blod under graviditeten. Vi ønsker nu at sammenligne disse mål med risikoen for at udvikle to autoimmune sygdomme (hhv. cøliaki og stofskiftesygdom).
Cøliaki kan give klare symptomer fra mavetarmkanalen som tynd mave, men kan også forekomme uden symptomer eller med symptomer, der ikke stammer fra mavetarmkanalen som blodmangel og knogleskørhed. Mistanke om cøliaki kan fås ved forekomst af såkaldte cøliaki-antistoffer i blodet (IgA vævstransglutaminase antistof).
Stofskiftesygdom kan ligeledes give klare symptomer i form af væksthæmning og koncentrationsbesvær, men kan også forekomme uden tydelige symptomer. Man kan få mistanke om stofskiftesygdom ved forekomst at stofskifte-antistoffer i blodet (bl.a. thyroideaperoxidase antistof).
Vi ønsker at måle forekomsten af disse antistoffer i de blodprøver, vi allerede har indsamlet ved 7 og 9 år på barnet. Hvis analysesvaret rejser mistanke om cøliaki eller stofskiftesygdom, vil deltageren blive orienteret om dette, og tilbudt yderligere undersøgelser i H. C. Andersen Børne- og Ungehospital. Ud fra dette vil vi sammenligne niveauer af miljøgifte og forekomsten af autoimmunitet.
Få yderligere mundtlig information om projektet ved at se nedenstående video.
(OBS! Samtykket er sendt ud til alle relevante deltagere pr. post).